Istoria poantelor si a costumului de balet
Sep
3
 • O istorie veche este cuprinsa in arta dansului si oglindeste prin dinamismul imaginii, trasatura esentiala a existentei si sensibilitatii omului. Baletul este considerat de criticii de specialitate ca fiind sinteza intregii evolutii a dansului european si a celui vestic.

  Costumatia balerinilor a ocupat un rol aparte inca de la aparitia in secolul XVII, la curtea regelui Ludovic al XIV-lea, a acestui tip de dans si s-a modificat odata cu trecerea timpului.

  Costumatia balerinilor era reprezentata dintr-o trusa si un maieu de corp, evitandu-se imbracamintea care acopera vreo parte a corpului si impiedica controlul miscarilor executate. In picioare balerinii purtau sosete scurte albe, deoarece in piciorul gol pantofii se vor distruge intr-un timp mai scurt. Costumatia a suferit anumite modificari. Tutu este noua costumatie a fetelor, alcatuit dintr-un corset strans fara maneci sau cu maneci scurte, o fusta scurta in forma de crin rasturnat, ciorapi lungi colanti si poante cu panglici intarite in varf. La baieti costumul este alcatuit dintr-un maieu stramt si alb, pantaloni colanti si pantofi demi-poante.

  Intreaga lume a baletului pare fascinanta. Costume peste costume, roluri dupa roluri, totul pare de vis. Nimeni nu stie faptul ca in spatele unui spectacol stau sute de ore de munca si de efort fizic. Totusi este de remarcat si admirat efortul depus de balerini pentru a-si sustine echilibrul pe poante, ca sa nu mai vorbim de sarituri, piruete sau pas de bourrée-uri (deplasarea in varful picioarelor, cu pasi marunti-marunti, de multe ori in viteza).

  Daca majoritatea fetitelor viseaza sa devina balerine fiind fascinate de tutu-uri, nu stiu cate dintre ele ar mai spune ca vor sa imbratiseze aceasta cariera ca sa danseze pe poante… Progresele inregistrate in tehnica baletului au antrenat si o dezvoltare a metodelor de producere a poantelor. Acestea alungesc linia piciorului, tonifica muschii gambei si intaresc gleznele. Astfel, balerina poate executa sarituri mai inalte gratioase si cu riscuri mai scazute de accidentari.

  Frumusetea baletul se poate descoperi doar din placerea pentru acest dans. Baletul este greu doar atunci cand nu exista pasiune!

  Postat 03/09/2014 12:51:53
Aliria Art Studio SRL-D
Piata 1 Mai nr. 1-2
400058 Cluj-Napoca
E-mail:
Tel: 0264 599 000
Fax: 0264 599 311
Program Luni-Vineri 9:30 - 18:30

vezi harta